2/22/2011

Colom va sortir de Pals, no de Palos


La vila de Pals va tenir un port el segle XV, segons ha pogut certificar una investigadora del Cercle Català d'Història. Es tracta d'un indici essencial que reforça la teoria d'aquells que defensen que Cristòfor Colom era català i que la seva expedició cap a les Amèriques no va sortir de Palos, sinó de Pals.

"Des de la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya donem suport totalment i defensem el fet que el primer viatge de Colom, el de la descoberta, va sortir de Pals d'Empordà. I que això de Palos de Moguer és, senzillament, una mentida". Aquesta teoria, que es pot llegir a la web de la Fundació, es veu avui reforçada per la certificació que ha fet una investigadora del Cercle Català d'Història i que confirma que la vila de Pals va tenir un port el segle XV.

El 3 d'agost del 1492, Cristòfor Colom va iniciar el seu primer viatge cap al Nou Món. Fins ara, la hipòtesi que Cristòfor Colom sortís de la vila de Pals ha estat rebatuda perquè no hi havia constància que la població tingués port en aquella època. Però ara, un albarà custodiat a l'arxiu de la Corona d'Aragó demostra que, efectivament, el port ja existia el segle XV.

És, per tant, un indici essencial per a tots aquells que defensen que Colom era català i que la seva expedició no va sortir de Palos: "Que Cristòfor Colom va sortir de Pals segueix sent una teoria, però aquesta descoberta és un pas més que posa llum a un episodi de la història que per a molts encara té ombres per aclarir" assegura Narcís Subirana, un historiador local que subratlla la importància d'aquesta nova troballa.

La investigadora Eva Sans ha explicat que "algunes famílies" d'aquest municipi del Baix Empordà "afirmaven que tenien documents en llatí que demostraven que els seus avantpassats havien salpat amb Colom, uns papers que també s'han perdut". Tot i que "la descoberta no confirma que les caravel·les de Colom sortissin de Pals, diu l'experta, sí que reforça els que ho defensen basant-se en nombrosos indicis, com un gravat del segle XVI del dia de la sortida de l'expedició".

Ves al vídeo

Publicat a 3cat24.cat el 22/2/11

Noticies del blog relacionades amb el tema:

http://ballartblog.blogspot.com/2010/04/el-segon-viatge-de-colom-america-va.html

http://ballartblog.blogspot.com/2010/08/jordi-bilbeny-cristobal-colon-fue.html

http://ballartblog.blogspot.com/2010/04/un-historiador-situa-la-casa-de-colon.html


No hay comentarios:

Publicar un comentario