2/26/2011

La Masia de Miró serà museu

La creació d'un museu dedicat a Joan Miró a la masia que va immortalitzar a una de les seves obres més cèlebres suposarà les culminació del centenari de l'arribada de l'artista a aquesta localitat.

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp està ultimant les negociacions amb la família de Joan Miró per tal de rehabilitar i museïtzar la masia on l’artista va passar llargues temporades al llarg de 65 anys. Advocats representants del consistori i de la Successió Miró estan tancant els detalls d’un acord que permetrà crear al municipi un museu actiu, obert al públic i que albergarà obra original del pintor, segons informa l'Ajuntament de Mont-roig del Camp.

L’Ajuntament és conscient que aquesta és una gran oportunitat de futur per difondre la figura i l’obra de Joan Miró des d’un municipi eminentment turístic, enclavat en plena Costa Daurada. La concreció d’una figura jurídica que gestioni el museu, i l’impuls d’un Pla Director que estableixi la rehabilitació del mas i la seva dinamització museística, acabaran de tancar el cercle mironià Barcelona-Mallorca-Mont-roig del Camp.

Les negociacions es troben força avançades i ja es treballa en el Pla Director que estableixi la rehabilitació turística i la seva dinaminatzció museística, que determinarà el tipus de museu que el públic hi podrà trobar. En aquest sentit, s’ha creat un Consell consultiu, format per experts, la família i la Fundació Miró de Barcelona, que haurà de determinar les possibilitats de la futura casa-museu. El que ja és segur és que s’hi podrà trobar obra pictòrica original de l’artista, un fet sense precedents a Mont-roig del Camp, així com altres atractius que giraran entorn a l’esperit original del Mas i que tant inspiraven Miró, com els conreus que es troben al voltant de la casa i la figura dels masovers.


Degut al gran interès cultural, artístic i turístic que aquest acord suposen, i que va més enllà dels marges del municipi de Mont-roig del Camp, l’alcalde, Fran Morancho ha anat aplegant complicitats de la resta d’administracions. Aquestes, en tot moment, li han mostrat el seu suport a l’hora de tirar endavant el projecte. Entre els contactes que ha fet s’hi troben el conseller de Cultura o el president de la Diputació de Tarragona, entre d’altres. A l’hora de comprometre finançament que faci front a les obres de rehabilitació, l’Ajuntament ja treballa per a què el govern central destini l’1% cultural al projecte.

Igualment, l’Ajuntament vol que aquest acord, que suposa el primer pas per fer realitat el futur museu, sigui la culminació de les celebracions del Centenari Miró, que es durà a terme en els pròxims mesos al municipi. Enguany es compleixen 100 anys des que l’artista arribés per primera vegada a Mont-roig. Va ser en aquesta població on Miró va concebre algunes de les seves obres més conegudes com La masia.

En motiu d’aquest Centenari, una Comissió, encapçalada per l’alcalde i formada per diverses persones del municipi del món de la cultura i que estimen la figura del pintor, ha programat diversos actes de celebració, un calendari d’activitats que es presentarà en dues setmanes. Aquestes activitats s’iniciaran el pròxim mes d’abril i es concentraran durant els mesos d’estiu, època en què el municipi rep més visitants. Els plats forts de la celebració seran una festa popular de benvinguda a l’inici, una exposició d’escultures originals de Miró en el gruix del centenari, i un espectacle fet a mida per la companyia Comediants com a fi de festa.


Publicat a ara.cat 25/2/2011

No hay comentarios:

Publicar un comentario