2/26/2011

Redescobreixen pintures medievals amb la restauració de la catedral de Tarragona

Les obres que s'estan fent a l'interior han permès recuperar la decoració d'algunes capelles
L'arquebisbat alerta de la urgència de rehabilitar el claustre

Les obres de restauració de l'interior de la catedral de Tarragona, que s'estan executant des del mes de juny passat, han permès recuperar una part de la decoració original d'època medieval que havia quedat amagada per intervencions modernes o el pas del temps. Els treballs de moment ja s'han acabat als trams de les naus més properes al creuer i ara mateix s'estan executant a les parts de les tres naus del temple més pròximes a l'entrada principal, i també a diverses de les seves capelles.

Una de les intervencions més importants que actualment s'estan fent corresponen a la capella dels Sastres, situada a tocar del claustre, i construïda originalment en el segle XIV seguint l'estil gòtic. L'espai, considerat una de les “joies” de la catedral tarragonina, es trobava molt degradat com a conseqüència de filtracions d'aigua i problemes d'humitat, i les obres per tal de recuperar el seu esplendor han permès redescobrir les policromies originals que cobrien aquest espai. “Tot i que s'intuïen, la restauració les ha fet aflorar. No es pensava que fos una decoració tan generalitzada”, va reconèixer Joan Figuerola, un dels dos arquitectes que dirigeixen les obres a la catedral.

La capella també s'ha sotmès a un intens procés de rehabilitació exterior. “S'ha desmuntat la coberta i s'han rehabilitat els pinacles, molt degradats”, va detallar Figuerola. A banda, s'han desmuntat els vitralls dels finestrals de la capella, que se sotmetran també a un procés de restauració.

La capella dels Sastres no és l'única on s'ha fet una feina important de recuperació de la decoració original, tant pictòrica com escultòrica. A algunes de les capelles situades a les naus principals del temple o als costats de la nau del creuer s'ha fet també una tasca important de restauració de l'aspecte original, amb la retirada d'elements que s'hi havien afegit al llarg dels segles, com falsos sostres, escales o armaris. La seva retirada ha permès ampliar les restes de pintures murals d'època medieval que se'n conserven, i que s'han sotmès a una restauració. És el cas de la capella de Santa Elisabet, construïda al segle XIII, i on s'han descobert “policromies corresponents a diferents etapes”.

On sí que ja es fan evidents els efectes de la restauració interior és als trams de les naus, d'on ja s'han retirat les bastides i en què la rehabilitació ha permès “retornar la llum” a l'espai, tal com va detallar Antonio Martínez, delegat diocesà del patrimoni artístic i documental de l'arquebisbat de Tarragona. En aquests punts, s'ha retirat el revestiment afegit a la pedra en època moderna, i s'ha restaurat la decoració escultòrica, que es fa patent als capitells de les columnes i a les claus de les voltes.


Publicat a avui.cat el 26/2/2011

No hay comentarios:

Publicar un comentario