La intervenció ha tingut un cost de més de 670.000 euros i ha posat al descobert la importància arquitectònica de l’interior de les torres
La restauració és el primer resultat del conveni de col·laboració entre el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, l’Arquebisbat de Barcelona i la parròquia de Santa Maria del Mar
Tant a la façana exterior com a l’interior dels campanars s’han netejat les superfícies d’elements estranys i de vegetació, s’han consolidat i restaurat els paraments amb respecte absolut la disposició original. El procés ha comportat la projecció de pols de vidre sobre els paraments amb pressió controlada, el rejuntat manual de l’aparell i la substitució, en els casos necessaris, dels carreus antics i degradats per peces de nova talla. Els elements escultòrics singulars de les parts altes dels campanars han estat objecte d’un treball de restauració específica per garantir la seva salvaguarda i posada en valor. A l’interior de les torres s’han retirat les compartimentacions i instal·lacions que degradaven aquests espais i impedien la valoració de la seva bellesa arquitectònica, tant a la planta baixa com a les parts més elevades, on s’han retirat les obsoletes escales metàl·liques que alteraven l’estructura, i s’han substituït per d’altres de nova formalització i compatibles amb la fàbrica antiga. A la part superior del campanar del rellotge, la banda de mar o del Fossar de les Moreres, s’ha restaurat la torre metàl·lica que el completa amb una corona i un panell amb l’escut de la parròquia, obrats a principi del segle XX amb aire modernista.
A més de la recuperació de l’excepcional espai interior de les torres, que constitueix el joc de dos cilindres inscrits amb escala helicoïdal envoltant, també s’hi han fet noves les instal·lacions, especialment la il·luminació elèctrica, i també s’hi han renovat els tancaments per protegir-los. Els espais interiors de les torres, fins ara considerats marginals i força degradats, s’han revelat especialment importants arquitectònicament parlant, atesa la seva singularitat tipològica i la gosadia de la seva morfologia constructiva.
En la restauració també s’han arranjat les terrasses del primer pis de l’església, tant les que donen a la façana principal com també a la zona de la casa del campaner, sobre la plaça del Fossar de les Moreres. En aquests indrets s’han recuperant els pendents del terrats originals i s’han col·locat les gàrgoles de pedra noves junt als murs dels dos campanars, allà on havien estat enderrocades o trencades.
El projecte de restauració ha estat elaborat i dirigit per l’arquitecte Enric Solsona i Pinya, d’acord amb els criteris i directrius del Servei del Patrimoni Arquitectònic del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. L’aparellador de l’obra ha estat Lluís Camí i els treballs de restauració han estat executats per l’empresa EMCOFA SA.
Altres actuacions
Aquesta intervenció a la façana i els campanars va estar precedida per la restauració de la rosassa i la portalada. Les pròximes actuacions previstes són la restauració arquitectònica dels finestrals, així com de la capçalera interior i exterior del temple. Més endavant és previst arranjar les instal·lacions i l’interior de la basílica.
+ info:
http://www.santamariadelmartort.es/index.htm
+ info:
http://www.santamariadelmartort.es/index.htm
No hay comentarios:
Publicar un comentario