11/23/2010

Dos experts en museus i tecnologia dialoguen amb els professionals catalans


Els professionals dels museus catalans han tingut avui una altra oportunitat per intercanviar idees i aprendre com fan servir els recursos que proporcionen les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC).
Si fa pocs dies van conversar amb l'experta nord-americana Nina Simon, avui prop d'un centenar han acudit a la sessió amb el nord-americà David Bearman i la canadenca Jennifer Trant, que des de fa quinze anys impulsen una conferència sobre l'adopció d'internet i les eines associades en les institucions museístiques.

A partir d'aquesta trobada, que sol aplegar més de mig miler de professionals, hi ha una comunitat de més tres mil persones que contribueixen amb la seva experiència a enriquir les possibilitats de canvi. Bearman i Trant han exposat avui un seguit d'exemples a la sala d'actes del Museu Picasso de Barcelona, considerat pels experts com un dels pioners catalans en aquesta incursió cap a l'ús de les xarxes socials i els webs com a mecanisme de relació.

Pensar com els visitants

Una de les possibilitats és l'oferta d'exposicions en línia, que permetin traspassar l'espai físic del museu. De vegades diverses iniciatives s'agrupen per aconseguir una proposta més àmplia, com és el cas d'Arts Connected. Però el més important és trobar la manera de fer-se entendre. L'ús de les etiquetes a l'hora de classificar els objectes s'ha de correspondre amb el llenguatge dels visitants i no el de l'acadèmia. Es tracta de ser útils i fer més fàcil la cerca.

Les imatges poden ser una guia més eficaç que els textos, en una aposta que comparteixen molts webs, com ara el d'un centre de tanta tradició com el Victoria & Albert Museum.

Dades i virtualitat per millorar l'experiència

Una altra opció és la reutilització de les dades de manera que es puguin crear aplicacions que facin més comprensible el material. Com ho ha dit Trant, després de molt de temps en què els museus han aplegat objectes i, per tant, els han tret del seu lloc natural, la tecnologia permet retornar el context a aquestes peces, ni que sigui de forma virtual.

La tècnica de la "realitat augmentada" permet recrear espais reals amb elements digitalitzats i diversos museus assagen amb aquest recurs innovador que es troba encara a les beceroles.

A més, aquestes eines fan possible que s'activi d'una altra manera la participació de les persones, que poden contribuir amb la seva experiència a relatar un discurs museogràfic inspirat en la seva història o fer aportacions per reexplicar la climatologia amb la vista cap enrere. Els concursos o els jocs són part de l'entreteniment que també ha arribat fins a aquests webs de museus però les xarxes són una via de resultats inesperats. Una campanya per obtenir donacions i suports va canviar la situació d'una institució modesta. Centenars de museus es comuniquen a través del Twitter.

Eines per als professionals

Bearman i Trant han analitzat davant dels professionals catalans que acudien a la seva conferència un seguit d'eines que consideren valuoses, com ara Omeka, Open Exhibits o Collection Space, però més enllà d'aquesta informació de caràcter més especialitzat han centrat la seva intervenció a demostrar les possibilitats que aquests recursos forneixen als responsables dels museus i comparteixen els exemples exposats a través d'un agregador d'enllaços.

Potser només unes quantes persones que hi estiguin molt interessades podran adquirir per un preu elevat una edició acurada de les cartes de Van Gogh, però l'estudi sencer és accessible a través d'un web. És una mostra de la capacitat de transmissió de coneixement que els museus poden desplegar a internet.

WebMuseum emmagatzema tots els casos que s'han presentat a les conferències anuals de manera que és possible fer-ne un seguiment ajustat i entendre de quina manera la utilització de les TIC evoluciona en aquest entorn.

L'aparició d'un giny com l'iPad, per exemple, ja ha suscitat la creació d'aplicacions pensades per a treure el màxim profit d'una experiència visual que estigui associada als continguts propis dels museus.

23-11-10 3cat24.cat

+ info:
http://www.museusenlinia.gencat.cat/

No hay comentarios:

Publicar un comentario