Encara cal tancar moltes ferides de la guerra civil espanyola.
Avui s'estrena el documental 'Hollywood contra Franco’ d'Oriol Porta
El documental 'Hollywood contra Franco'd'Oriol Porta, que s'estrena avui, fa veure que la guerra del 1936-39 va ser utilitzada per Hollywood afavorint els interessos polítics nord-americans del moment, quan la 'caça de bruixes' també era ben operativa dins la indústria del cinema. A tall d'exemple, el documental explica com van impedir que, a 'Casablanca' Bogart digués que havia lluitat en favor de la República durant la guerra del 1936-39.
Porta es va embarcar en aquest 'ambiciós' i 'caríssim' documental perquè 'calia fer-lo a l'estat espanyol'; si no,'l'haurien fet els americans' un dia d'aquests. La història d'Alvah Bessie, un guionista de Hollywood que va ser brigadista de la guerra del 1936-39, és el fil conductor del documental, que evoca els artistes de Hollywood que van sostenir campanyes contra la política no intervencionista del govern dels Estats Units, que van participar en mítings, que van pagar ambulàncies per al bàndol republicà, etc.
Reivindicar el compromís polític al cinema
'Hollywood contra Franco' ha requerit una llarga recerca de material d'arxiu. De la trentena de fonts utilitzades, n'esmentem unes poques: els telenotícies nord-americans, el NO-DO i la Filmoteca Catalana, fragments de documentals com 'Spanish Earth', 'Heart of Spain', 'Franco, ese hombre'. També conté seqüències de 'Casablanca', 'For whom the bell tolls', 'The snows of Kilimanjaro', 'The way we were'..., i declaracions de l'actriu Susan Sarandon, que creu que els artistes s'han de comprometre amb la seva època; d'Arthur Laurents, l'autor de 'West Side Story', fitxat a la llista negra dels professionals de Hollywood durant la 'caça de bruixes'; del guionista Walter Bernstein, fitxat també en aquesta llista ('The front' fou la seva venjança); de Moe Fishman, mort fa poc, entrevistat quan era president de l'Associació de Veterans de la Brigada Abraham Lincoln.
L'obra ha guanyat el premi al millor documental del New York International Independent Film & Video Festival, el segon premi de Seminci (secció Temps d'Història); i un lloc a la secció oficial del Festival des Films du Monde de Montréal. El mèrit que hom li atribueix és el de reivindicar el compromís polític del cinema.
Vilaweb 16/10/09
No hay comentarios:
Publicar un comentario